Süt Dişleri Ne Zaman Düşer?
Süt Dişleri: Ebeveynler tarafından çoğu zaman endişe yaratabilecek olan bu durum aslında çok normaldir. Bebek, ilk diş sürmesini takip eden her 6 ayda yeni bir grup diş çıkartacak ve süt dişlenme dönemi 2,5-3 yaşına kadar, toplam 20 adet süt dişi ağızda olacak şekilde tamamlanır. 6 yaşında ise daimi dişlenme dönemi başlar ve 12-13 yaşına kadar yetişkin bir insanda olan tüm dişler çocukta tamamlanmış olur. ilk dişler çıkarken bazı problemleri de beraberinde getirebilir. Bebeklerde; salya akışının artması, iştahsızlık, ağrı, uykusuzluk, ateş ve ısırma güdüsünün artması gibi semptomlar çok sık görülür.
Süt Dişleri Hangileridir, Ne Zaman Çıkarlar?
Bebeğiniz doğduğunda 20 tane süt dişi çenesinde hazır olarak çıkmayı bekler. İlk süt dişi 6 ay 12 ay arasında çıkar. Her çocuğun gelişimi farklı olacağından ortalama süreler içinde süt dişleri ağızda belirdiğinde endişe edilmesine gerek olmaz.
Süt dişleri 20 tanedir. Aynen kalıcı dişlerimizde olduğu gibi de kesici dişler, köpek dişleri, süt azıları olarak çeşitlenmektedir. Dişlerin çıkma dönemlerinde özellikle 6- 18 aylıkken bebeğinizin diş etlerinde kızarıklı kaşıntı olabilir. Ateş yükselebilir, ağrı olabilir ve bebeğiniz huzursuz olabilir. Bu dönemin kolay atlatılabilmesi için zaman zaman diş hekimi tarafından ağrı kesiciler ve bazı jellerin kullanılması önerilir.
Süt dişlerinin sürmesi 3 yaşında tamamlanır. Çocuğunuz artık büyümüştür. Bu dönemden 6 yaşına kadar çürük oluşmaması için dişlere bakım yapılması ve düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemlidir. 6 Ayda 1 kez, diş doktoruna giderek kontrol yapılması ve aynı zamanda çocuğunuzun diş doktoru ile ilişkisinin gelişmesi ve rahatlaması açısından önemidir.
Süt Dişlerine Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
Süt dişlerine de aynı kalıcı dişlerde olduğu gibi tedaviler uygulanır. Dolgu, kanal tedavisi, kuafaj gibi. Süt dişi kanal tedavilerinin özenle yapılması gerekir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişleri kalıcı olmasa da önemlidir. Çocuğun çiğneyebilmesi ve beslenmesi, rahatlıkla konuşabilmesi ve güzel görünmesi için süt dişlerinin sağlıklı olması gereklidir. Süt dişleri, alttan gelen sürekli dişlere yer hazırlarlar. Süt dişleri, değişim dönemi gelmeden çürümüş dişlerin mutlaka tedavisinin yapılması gereklidir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi bazı kalıcı dişlerin gömük kalmasına sebep olacağından önemlidir.
Bebeklerde İlk Diş Çıkması Sırasında Oluşacak Sıkıntıları En Aza İndirebilmek İçin;
Bebeğin çiğnemesini sağlamak, diş etlerine masaj uygulanarak basıncı azaltmak amaçlanmaktadır. Bu nedenle de çiğnenen şey soğuk olursa yararı artar. Soğuk muz veya havuç, lastik bir diş halkası bebeğin oyun gibi uygulayabileceği yöntemlerdendir. Dikkat edilmesi gereken, bebeğin bu çiğneme sırasında mümkün olduğunca dik oturtulması ve yalnız bırakılmamasıdır.
Anne Sütünün Diş Sağlığına Faydaları
Yapılan araştırmalara göre, 6 ay anne sütü emen bebeklerde %72 oranında daha az diş bozukluğu olduğu tespit edilmiştir.
- Anne sütü, biberon çürüğü riskini de azaltıyor.
- Bebeğinizin dişleri çıkarken emzirmeyi kesmenize gerek yoktur.
- Bebeğin ağız ve diş sağlığı için annenin de diş sağlığının iyi olması gereklidir. Çürüğün bulaşıcı olduğunu unutmayalım.
Buzdolabında soğutulmuş püre, yoğurt gibi yiyecekler dişetlerinde daha rahatlatıcı bir etkiye sebep olacaktır. Su verirken de ılık su yerine biraz daha soğutulmuş suyu biberonla içirmek faydalı olabilecektir.Dişetlerine masaj bebeğin kendi kendine diş kaşıyıcıları ısırması, çiğnemesi çok fayda sağlamıyorsa, annenin işaret parmağına saracağı temiz bir gazlı bezle bebeğin dişetlerine yapacağı masaj, bebekte bir rahatlama sağlayabilir. Doktoruna danışılarak bu masaj eczanelerde satılan diş jelleri ile de yapılabilir.
Yalancı Emzik ve Parmak Emme Ne Zaman Bıraktırılmalıdır?
İlk 2 yıl yalancı emzik bebeğinizin uyku düzeni için faydalıdır. Emme refleksi dolayısıyla bebekler emziğe ihtiyaç duyar. Ancak parmak emme ve yalancı emzik gibi alışkanlıklar 3 yaşını geçen bir çocukta halen devam ediyorsa artık diş sistemine zarar vermeye başlar. Dişlerde kalıcı bozukluklara sebep olur. Şiddetli ortodontik problemlerin oluşmasını sağlar. Üst çenede darlık, öndeki dişlerinde açıklıklar meydana gelir.
Bu sebeple yalancı emzik ya da parmak emme gibi alışkanlıkların en geç 4 yaşından önce terk edilmesi gerekmektedir.
Ağrı kesiciler, yukarıdaki yöntemlerden çok bir fayda sağlanamıyorsa, mutlaka doktoruna danışılarak paracetamol içerikli ağrı kesici şuruplardan kullanılabilir.
Süt dişlerinin belli yaşlarda yerlerini kalıcı dişlere bırakacak olmasından dolayı, bazı anne ve babalar tarafından önemsenmez. Bu çok yanlıştır. Süt dişlerinin; çiğneme fonksiyonunu yerine getirerek çenelerin gelişimine yardımcı olması, konuşmanın düzgün gelişimine yardımcı olmaları, kapladıkları alanı kendilerinden sonra gelecek daimi diş için koruyup daimi dişler sürerken ona rehberlik yapmaları gibi sayısız faydaları vardır. Bundan dolayı, 6.ayda ilk diş sürmesini takiben bebeğin bir diş hekimine götürülmesi ve yapılacak düzenli kontroller, ileride oluşabilecek sorunları önleyebilir. Süt dişleri sağlıklı olan bir bebeğin büyük ölçüde mutlu bir bebek olacağı unutulmamalıdır.
Leave a Comment
(12 Yorum)
[…] göre anne-babaya, çocuğa yapılacak tedavi hakkında bilgiler verilir. Çocuk diş doktorları, çocuklarda süt dişlerini ve sürekli dişleri çürükten ve periodontal hastalıklardan korumak için farklı […]
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 5789 additional Information on that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 1469 more Information to that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 95178 additional Info to that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: goldensmile.com.tr/sut-disleri/ […]
Son Yazılar
Photo Gallery