2024 YILI TÜRK DİŞ HEKİMLER DERNEĞİNİN BELİRLEDİĞİ KANAL TEDAVİSİ FİYATLARI
Kanal tedavisi uygulanacak dişlerin tek yada çok köklü durumuna ve cerrahi işlem gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak 2.200 Tl ile 3.400Tl arasında değişmektedir. Fiyatlarda şubelerimize göre indirimler yapılmaktadır.
Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Tedavi edilen ve onarılan diş/dişler, eğer doğru ağız ve diş bakımı yapılıyorsa bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşabileceğinden dolayı , ileride ortaya çıkabilecek başka problemleri önlemek için ağız bakımı ve düzenli diş hekimi muayenesi gereklidir.
Dişi canlı tutan pulpa çıkarıldığından dolayı, tedavi edilen diş, kırılganlaşarak, kırılmaya karşı daha hassas hale gelir. Kanalın tedavisinden sonra dişe kuron veya dolgu uygulanması kararını verirken bu husus önemlidir.
Bu tedavinin başarısı veya başarısızlığını kontrol etmek için en çok kullanılan yöntem, tedaviden önce çekilen röntgenlerle yeni çekilen röntgenleri karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma, kemik kaybının devam edip etmediğini ya da kemiğin yeniden şekillenip şekillenmediğini gösterecektir.
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Bu tedavi yöntemi hastanın dişi uyuşturulurak yapılan bir tedavidir, bu yüzden ağrılı bir işlem değildir. Fakat bazı çok ağrılı veya enfeksiyonlu dişlerde uyuşma sorunu yaşanabilmektedir, bu durumda da gelişmiş uyuşturma yöntemleri kullanılarak diş uyuşturulabilmektedir.
Kanal tedavisinin ne kadar süreceği?
Dişin durumuna bağlı olarak bir ya da iki seansta yapılabilir. Enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırıldığından emin olmak için birkaç seans gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal genellikle tek seansta tamamlanır.
Kanal tedavisi yapılmış diş ağrır mı?
Tedavi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisinin yapılmış olduğu bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Kanal tedavimin sonrası dişimin restorasyonu nasıl yapılabilir?
Tedavi görmüş diş ön dişlerden biri ise ya da küçük miktarda madde kaybı varsa diş dolgu ile yeniden yapılandırılabilir. Ancak arka dişlerde genellikle kurona ihtiyaç duyulur. Bazı dişlerin kuron yapılmadan önce desteklenebilmesi için bir alt yapıya ihtiyaçları vardır. Bu alt yapıya “core” adı verilir. Bu alt yapının yerinde tutulabilmesi için de “post” kullanılır. Kök kanallarındaki dolgu materyalinin bir kısmı uzaklaştırılarak post için yer hazırlanmalıdır.
Kanal Tedavisi Nedir? (Endodonti)
Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik şeklinde olan dokunun, yani dişözünün (pulpa) çıkarılma işlemine denir. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, geriye kalan boşluk önce temizlenir sonra diş formatında şekillendirilerek tekrar doldurulur. Bu işlemle kök kanalı kapatılır. Çok uzun yıllar, hastalanan veya zarar gören dişler çekilmek zorunda kalırdı fakat bugün, kanal tedavisinde, kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken işlemlerin hızlıca yapılarak hastanın en az süre zarfında olumsuz etkilenmesini engellemek için diş hekimlerininde pratiğinin ve bu konuda uzman olmaları büyük avantaj sağlayabilir. Golden Smile Polikliniklerimizde sadece kanal tedavisi yapan uzman diş hekimlerimiz bulunmaktadır.
Pulpa hasarının en önemli sebepleri şunlardır:
- Çatlayan diş,
- Derinleşen çürük,
- Geçmişte veya yakın zamanda dişe yapılan darbeler nedeniyle dişte oluşan hasar.
Pulpa enfeksiyon kaptığında veya öldüğünde, tedavi edilmediği takdirde, dişin kökünde, çene kemiği içinde abse oluşturan irin birikebilir. Abse, dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi, duruma göre birden fazla seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur. Bu adımlar şunlardır:
- Önce, ön dişin arka tarafında veya azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır.
- Hastalıklı pulpa çıkarıldıktan sonra (pulpektomi) pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.
- Birden fazla seansa ihtiyaç varsa, seanslar arasında dişi korumak için kuronda açılan deliğe geçici dolgu yapılır.
- Daha sonra geçici dolgu çıkarılır ve pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genellikle simanla (yapışkanla) yerine yapıştırılır. Bazen, yapısal destek için kanalın içine metal veya plastik çubuk konulabilir.
- Son adımda, doğal görünümünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu yerleştirmeden önce dişi onarmak için post uygulaması gerekebilir.