Laminate Veneer (Lamine Diş) Nedir?
Lamine diş (laminey, lamine ya da lamina olarak da bilinir), görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozuklukları için kozmetik çözümdür. Laminat kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler.
Porselenden imal edilen lamine diş kaplamaları ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde bunların kaynaşması beklenir.
Hangi Durumlarda Lamine Kaplama (Laminate Veneer) Tedavisine Başvurulur?
Lamine dişler temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:
- Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,
- Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama),
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
- Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) bir alternatif olabilir.
Porselen Lamine Dişlerin (Laminate Veneer) Ömrü Ne Kadardır?
Lamine dişler iyi bir ağız bakımı koşuluyla çok uzun yıllar problem yaşanmadan kullanılabilirler. Bunu da nedeni diğer yapıştırma yöntemlerinden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmeleridir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha sağlam olurlar. Ömürlerini uzatmak adına ağız bakımına hassasiyet göstermek gerekir. Bunun yanında, çok sert besinleri ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmak gerekir.
Lamine Dişlerin (Laminate Veneer) Avantajları Nelerdir?
- Küçük bir müdahale ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş sağlanır.
- Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden temin edilirler.
- Dişlerin doğal yapısı bozulmaz ve bu şekilde arzu edilen estetik özelliklere sahip olmak yalnızca porselen lamine diş ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile neticenin daha kusursuz olması sağlanabilir. Diş üzerinden kaldırılan miktar yalnızca 0,3-0,7 mm arasındadır. Bu sayede dişlerin kesilmesine (küçültülmesine) çok az yada hiç ihtiyaç duyulmaz.
- Görünümünden hoşlanılmayan dişlerin bir kopyası alınarak üzerinde bir dizayn yapmak da mümkündür. Yani dişlere hiçbir müdahale yapılmaz ve ilk önce dişlerde oluşturulacak değişikliği teknolojik imkanlar sayesinde hastaya gösterebiliriz.
- Porselen yüzeyleri oldukça pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri nedenlerden oluşan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını en aza indirir.
- Kahve, çay, sigara gibi dış faktörlerle renk değiştirmez.
- Materyal olarak oldukça kırılgandır. Ancak, mineye tam olarak yapıştırıldığı zaman germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci oldukça artar.
- Aşınmaya karşı direnci çok fazladır.
Lamine Dişlerin (Laminate Veneer) Dezavantajları Nelerdir?
- Diğer yöntemlere nazaran biraz daha pahalı bir uygulamadır.
- Hassas bir yöntemdir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışmasına ihtiyaç duyulur. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine yeterli teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin olması gerekir.
Lamine Dişlerin (Laminate Veneer) Dişlerin Bakımı:
- Diş fırçalamanın dışında diş ipi ve ağız gargarası yapılmalı.
- Ön dişlerle sert besinler için koparma işlemi yapılmamalı.
- Diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığı var ise gece plağı kullanılmalı.
- Tırnak yeme alışkanlıklarından uzaklaşılmalı.
- Altı aylık kontroller düzenli olarak yapılmalı.
Lamine Diş Kaplama Kimlere Uygulanır?
Bu işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bazı durumlar Lamine diş kaplama yapılmasını engellemektedir. Bu engeller arasında, tırnak yeme alışkanlığı, çene bozukluğu, uyurken diş sıkma alışkanlığı, kalem ısırma rahatsızlığı, bruksizm hastalığı bulunmaktadır. Bu rahatsızlığı bulunan kişilere lamine uygulaması yapılmamaktadır.
Ayrıca ileri derecede diş eti çekilmesi görülen kişilere kaplama işlemi uygulanmamalıdır. Diş kaplama işlemlerine başlanmadan önce tüm diş rahatsızlıklarının tedavi edilmiş olması gerekir. Hastanın herhangi bir diş rahatsızlığı bulunmadığı durumlarda Lamine diş kaplama işlemleri 2 veya 3 seansta tamamlanmış olacaktır. Süre olarak yaklaşık 1 hafta süre alacaktır. İlk seansta dişlerin bakımı yapılır ve ölçüleri alınır. İkinci seansta lamine yaprak kaplamalar diş üzerine yapıştırılır. Üçüncü seansta ise genel kontrol yapılır. Düzgün bir şekilde yerine yapıştırılan lamine yaprak kaplamalar bir daha düşmeyecektir.