Turkish English  Russian German French

Başakşehir Şubesi

Guncelleniyor

Beylikdüzü Şubesi

Guncelleniyor

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
Pinterest
Tumblr
İmplant Nedir?
dental implant
Dental implant

Diş implantlarını, şekil olarak vidalara benzer genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş kökleri olarak düşünebilirsiniz. Diş implantları çene kemiğinize yerleştirildiğinde doğal kemiğinizle birleşirler. Kron adı verilen bir veya daha fazla yapay dişi desteklemek için sağlam bir temel haline gelirler.

Bu tedavinin uygulanma amacı, eksik olan dişlerin yerine geçerek üzerine kullanılabilir dişler yapmaktır. Eksik dişlerin tedavisinde kullanılan diğer yöntemleri bu videodan izleyebilirsiniz. Video dan anlaşılacağı gibi en iyi yöntem implant olduğu gibi bu operasyonu yapan diş hekiminin tecrübesi çok önemlidir. Golden Smile diş polikliniğinde özellikle implant ve estetik diş hekimliğinde uzmanlaşmış ve en az 20 -30 yıl tecrübeli uzman diş hekimlerimiz çalışmaktadır.

Sabit ya da hareketli protezler yapmak amacı ile kemiğin yeterli ve uygun olduğu durumlarda uygulanacak küçük bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilirler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değilse tedavinin uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir. İmplant hastalarımızın çoğunda genellikle operasyon sırasında kemik tozu ekleyerek implant işlemini tamamlarız ve bunun için muayene öncesinde ön bilgilendirme yapmaktayız. Video da yabancı hastamıza operayon sırasında eklediğimiz kemik tozunu izleyebilirsiniz.

Tedavinin uygulama sonucu ne kadar başarılı olacağı kullanılan markaların ve diş dokturunuzun tecrübesine bağlıdır.

Her Hastaya Uygulanabilir Mi?

dental implant
    Dental implant

Yapay dişlerin uygulanması bazı istisnai durumlar dışında tüm bireylere uygulanabilen başarılı bir tedavi şeklidir. Tedavinin uygulanabileceği kalınlıkta, yükseklikte ve kalitede kemiği olan ve herkese ‘’sistemik sağlık durumu’’ değerlendirilerek  yapılabilir.

Kemik oluşumu sürecini tamamlamış erişkin bir bireyde yeterli kemik dokusu olması bazı etkenlere bağlıdır. Bazı kişilerde kalıtımsal olarak çok ince/kalın ya da az/çok kemik olabilir. Bazı kişilerde ise diş ve dişeti iltahapları çevrelerindeki kemik dokusunun erimesine ve azalmasına sebep olurlar. Bu nedenle bir dişin çekimine karar verilmişse kemik kaybına neden olmamak için çekimin hemen yapılmasında fayda vardır.
Bazı durumlarda çekimden sonra hemen yapılması mümkün olmadığı gibi, bazı vakalarda ise çekim yapıldığı seansta yerleştirilmesi (immediate) yapılabilmektedir.

Yapay Köklerin Uygulama Hazırlığı :

Yapay kökler için planlama süreci, implantology ve cerrahi alanında uzmanlaşmış bir doktor , diş etleri ve kemikler gibi dişleri destekleyen yapıları tedavi etmede uzmanlaşmış bir diş hekimi dahil olmak üzere çeşitli uzmanları içerebilir. (periodontist), yapay dişler tasarlayan ve takan bir diş hekimi (prostodontist)  sürece dahil olabilir.

Diş implantları bir veya daha fazla cerrahi prosedür gerektirdiğinden, sürece hazırlanmak için aşağıdakileri içeren kapsamlı bir değerlendirmeye sahip olmanız gerekir:
  1. Kapsamlı diş muayenesi: Genelde diş röntgenleri yeterli olmakla birlikte  bazı vakalarda 3 boyutlu görüntüler çektirebilir
  2. Sağlık durumunuzun gözden geçirilmesi: Muayene olan hastanın kullanmış olduğu ilaçlar ve takviyeler dahil olmak üzere tüm  ilaçların bilgilerini vermesi ve formumuzu doldurması gerekiyor. Belirli kalp rahatsızlıklarınız veya ortopedik implantlarınız varsa, doktorunuz enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için ameliyattan önce antibiyotik verebilir.
  3. Operasyonu etkileyebilecek kemik erimesine sebep olan şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığınız varsa mutlaka bunu belirtmeniz gerekiyor. Uzman diş hekimimiz tarafından kontrolleri yapılarak derecesi belirlenecek ve ona göre plan yapılacaktır.

Tedavi planı: Durumunuza göre uyarlanan bu plan, kaç diş ektirmeniz gerektiği, çene kemiğinizin ve kalan dişlerinizin durumu gibi faktörleri dikkate alır.
Ağrıyı kontrol etmek için ameliyat sırasında anestezi seçenekleri arasında lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi bulunur. Sizin için en iyi seçeneğin hangisi olduğu konusunda uzman diş hekimizle konuşun. Sahip olduğunuz anestezi türüne bağlı olarak, ameliyattan önce yeme ve içme konusunda size gerekli bilgiler ekibimiz tarafından verilecektir. Sedasyon veya genel anestezi görüyorsanız, refakatcı olarak mutlaka birinin sizi ameliyattan sonra eve götürmesini ve günün geri kalanında dinlenmeyi planlayın.

Hangi Durumlarda Kemik grefti gerekir?

Çene kemiğiniz yeterince kalın değilse veya çok yumuşaksa, diş implantı ameliyatı yaptırmadan önce kemik grefti yapmanız gerekebilir. Bunun sebebi ise, ağzınızın güçlü çiğneme hareketinin kemiğinize büyük baskı yapması ve implantı destekleyememesi durumunda operasyonun olasılıkla başarısız olmasıdır. Golden Smile implant uzmanımız muayene ettikden sonra durumunuza bakarak kemik grefti kararı verip,  implant için daha sağlam bir temel oluşturmasını sağlar.

Genelde implant operasyonu ile aynı anda yapılabilen sadece küçük kemik grefti işlemli hastalarımızla karşılaşmaktayız ve aynı operasyonda eklenerek çok kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır. Videoda yurtdışı hastamıza uygulanan basit bir kemik ekleme operasyonunu izleyebilirsiniz. Çene kemiğinizin durumu, nasıl ilerlediğinizi belirler.

Hangi Durumlarda  Uygulama Risklidir?

  • İyileşmeyi etkileyen diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalıklar,
  • Kemik gelişimi tamamlanmamış olan genç hastalar,
  • Hamileler,
  • Çok miktarda sigara kullanan kişiler (sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi baskılar ve  başarının düşmesine neden olabilir),
  • Alkol ya da uyuşturucu madde bağımlıları,
  • Baş ve boyun bölgesine yüksek dozda radyoterapi uygulanmış kişiler,
  • Yüksek tansiyon, bağ dokusu hastalıkları, hemofili ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi kronik hastalıkları olan kişiler,
  • Kortikosteroid ya da immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireyler.

Biz Golden Smile diş polikliniklerinde ve yurt dışı hastalarımızda bu  hasta grupları ile çok karşılaşmaktayız ve işlem sırasında kemik grefti ekleyerek operasyonu tamamlama beceri hızımız çok yüksektir.

En İyi Markalar

Kullanılan markalar arasında  ‘’hangi implant markası kullanmalıyım’’ sorusuyla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu tedavi yönteminde kullanılan iyi bir marka yanında, uygulanacak çenenin durumu, cerrahi prosedürlere uygun implant cerrahisi, yara bakımı ve enfeksiyondan koruma için gerekli tedbirlerin alınması gibi durumlar tedavi başarısında önemli rol oynamaktadır. Çene kemiğine yerleştirilen Grade 5 Titanyumdan üretilen bir vidadır.

Ayrıca yukarıda sıraladığımız tüm maddeler kadar önemli bir diğer husus implant ve cerrahi konusunda yoğunlaşmış, uzmanlaşmış ve kemik yapısına göre en uygun implant modelini seçerek uygulayacak uzman diş hekiminin olmasıdır.

dental implant
       Ön Diş İmplant

İmplant üstü Protezler

İmplant destekli protezler,  üzerine yerleştirilen ve desteklenen sabit veya hareketli protezlerdir. Hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip olan kişiler de bu destekli protezleri kullanılabilir.

İmplantın üzerine her zaman sabit dişler mi yapılır?

Tamamen dişsiz ağızlarda hareketli protezlerin tutuculuğunu arttırmak amacı ile de bu uygulamalar yapılır. Çene içerisinde yer alan implantların hareketli tam protezin içerisindeki yuvalara yerleşmesi ile stabilitesi ve tutuculuğu artan protezle, çiğneme ve konuşma fonksiyonları çok daha etkin yapılabilmektedir.

Tamamen Dişsiz Bir Ağızda İmplant Üstü Sabit Bir Protez Yapılabilmesi İçin :

Bu durumda çenenin büyüklüğüne ve uygulanacak yönteme göre alt çenede 4-6 arası, üst çenede 6-8 arası implantın yapımı öngörülmektedir.

Tamamen Dişsiz Bir Ağızda Hareketli Proteze Destek Olması İçin :

Alt çenede 2- 4 adet , üst çenede ise en az 4 adet uygulanması başarı için mutlaka gereklidir.

İmplant Destekli Hareketli Protezlerin Bakımı :

  • Hareketli protezler günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir ve gece çıkartılmalıdır.
  • Aynı zamanda implantın çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice fırçalanarak temizlenmelidir.
  • Protezlerin içinde bulunan lastikler zamanla gevşeyebilir bu lastikler basit bir işlemle değiştirildiğinde tutuculuk tekrar ilk günkü haline döner.
  • Uygulama yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her 3-6 ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz.

Tedavi ne kadar sürer?

Tedavi süresi kullanılan implant markasının malzeme ve yüzey kalitesine bağlı olarak değişmektedir. Klasik (eski sistem) bir implantın kemiğe yerleştirildikten sonra üst çenede 3 ay alt çenede ise 2 ay kemik içerisinde kalarak yüzeyinde bulunan boşluklara yeni kemik büyümesi ile çene kemiğine kaynaşır. Buna osteointegrasyon denmektedir. Ancak bu süre sonunda osteointegre olmuş implant üst yapısı takılarak ölçü alınarak kullanılabilir bir diş imal edilir ve kullanılabilir. Fakat günden güne değişen teknoloji ve yeni yüzey kalitesinde yapılan inovasyon becerileri sayesinde bu süre çok daha kısa olmaktadır. Golden Smile diş polikliniklerinde özellikle yoğun yurtdışı implant ve estetik diş operasyonu olduğundan özellikle sadece bir ziyaret ile tüm implant ve diş yüklemesinin yapılması talep edildiğinde bu süre hasta ve diş sayısına göre 10 ile 20 gün arasında en ileri teknolojik SLA yüzey kullanılarak hızlandırılmaktadır.