Çocuk ortodonti dalının amacı; gelecekte çocuklarınızda oluşabilecek sorunların önüne geçmek, basit tedavilerle dişlerin olması gereken sağlığına ve estetik görünümüne kavuşmasını sağlamaktır. Çocuklarda erken yaşlarda düzenli kontroller ile ortaya çıkacak ortodontik bozukluklar büyük oranda engellenecektir.
1. Ortodontide İlk Muayene
Çocuklar 7 yaşından itibaren ağız, diş ve çene gelişiminin takibi açısından bir uzman tarafından muayene edilmelidir. Parmak emme, ağız solunumu, uzun süreli emzik kullanımı, bebek yutkunmasının devamlılığı gibi küçük yaşlarda görülen alışkanlıkların tespiti ve tedavisi için uzman bakış açısı şarttır. Ailelerin bu durumları göz ardı etmeden ortodontiste başvurmaları, başarılı tedavi sonuçlarının alınmasını sağlamaktadır.
2. Çocuk Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
Çocuklarınızın çene gelişimine yardımcı olarak dişlerin doğru pozisyonlarda olmasını, çapraşık olanların düzeltilmesini, ağız ve çene sağlığının korunmasını sağlamak için yapılır. 6 – 8 yaşlarında çıkmaya başlayan kalıcı dişlerin ileride sahip olabileceği bozuklukların tespiti ve önlenmesi için çocuk ortodonti müdahaleleri gerçekleştirilir. Amaç; çocuklarınıza yaşam boyu güzel bir gülüş armağan etmektir. Bu nedenle çocuklarınızda göreceğiniz:
- Çapraşıklık, yanlış konumlanmış veya sürmemiş dişler
- Aşırı ilerde veya geride konumlanmış çene
- Yanak ısırma ve dudak ısırma ile parmak emme ve tırnak yeme
- Önde konumlanmış dişler, alt ve üst dişlerin temas etmemesi veya anormal bir şekilde kapanması
- Dengeli olmayan yüz görünümü ve Süt dişlerinin erken veya geç kayıpları
- Ağızdan solunum gibi durumlarda acilen Ortodonti tedavisi için diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.
3. Çocuklar İçin Tedavi Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
Bu tedavinin en önemli aşaması erken teşhis ile başlar. Bu tedavi daimi dişler sürdükten sonra yapılmaktadır. En geç 11 – 12 yaşlarında başlaması önerilen tedavide ilk muayene ile yol haritası çizilir. Çocuk tedavisi için diş hekimleri çocuklarınızın diş, çene ve yüzlerinde oluşabilecek bozuklukları izler ve sizleri yönlendirir.
Çocuk Diş teli tedavisinde:
- Düzenli kontroller
- Dişlerin sürmesi ile ilgili kontroller
- Çürük dişlerin tedavisi
- Gerekli süt dişlerinin çekilmesi
- Çene genişletici damaklıklarla birlikte Sabit ve hareketli apareyler
Diş teli tedavisi gibi aşamalar izlenebilir. Tedavi yöntemleri çocukların diş yapılarına ve var olan problemlerine göre değişebilir.
4. Ortodonti Tedavi Öncesi – Sonrası
Tedavisi öncesinde ortodontist tarafından dişlerde bulunan çapraşıklıklar – düzensizlikler tespit edilerek, tedavi sürecine dair belirlenen yöntemlerden uygulama aşamalarına geçilir.
Ortodonti tedavisi öncesinde hasta ağzının ve dişlerinin genel yapısından son derece rahatsızlık çekerek estetik açıdan mutsuzluklar yaşar. Diş yapısında doğuştan gelen diş ve kapanış bozuklukları olabilir. Kaza ya da sonradan oluşan bozukluklar da dişlerin genel yapısı için olası durumdur. Yaşadığınız olumsuzluklardan ortodontistinizin belirlediği tedavi süreçleriyle atlatmanız mümkündür. Unutmayın; ortodonti tedavisine başlamadan önce ağızdaki çürüklerin, kanal tedavilerinin ve tüm bakımının yaptırılmış olması gerekir.
Ortodonti tedavisi süresince ortodontist ve hasta uyumuson derece önemlidir. Tedavi titizlik beraberinde disiplin gerektiren süreçtir. Ortodontistiniz tarafından uygun görülen ortodonti tedavisinin gereklilikleri uygulandıktan sonra başarılı sonuçlar elde edilir.
Diş teli tedavisi sonrasında braketlerçıkartılır. Ortodonti tedavisinin son aşaması olarak “pekiştirme apareyleri” devreye girer. Pekiştirme apareyleri, kemik, diş eti ve dişlerin adaptasyonu açısından önemlidir. Diş teli tedavisi sonrası da ayrı özen gerektirir. Pekiştirme apareyleri kullanılmazsa dişler eski haline geri dönebilir. Disiplin ve sabırla son aşamaya geldiyseniz bir ömür boyu sağlıklı gülüşleri garantilediniz demektir.
5. Çocuk Ortodonti Tedavisinin Avantajları
Diş teli tedavisi ile erken yaşlarda çocuklarınızın diş ve çene yapılarındaki sorunlar ortaya çıkarılırken düzenli bir tedavi akışıyla birlikte sağlıklı gülümsemelere sahip olmaları sağlanır.
Ortodonti Pekiştirme Tedavisi
Ortodonti tedavisininson aşaması olan “Pekiştirme tedavisi” önemli bir süreçtir. Braketlerinçıkartılma işlemi sonrasında pekiştirme aşaması başlar. Bu süreç, hastadan hastaya göre değişimler gösterebilir. Genel anlamda minimum 18 ay sürebilir diyebiliriz.
Tedavinizin başarılı sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ve aynı oranda kalıcılığı retainerlarınıza bağlıdır, Son aşama diyerek yılmamalısınız. Çaba ve disiplin, pekiştirme tedavisisüresince de önemlidir.
Doktorunuzun yönlendirmesiyle detaylara özen göstermelisiniz. Koruyucu plaklarınızıdüzenli olarak kullanmalı, hijyenine dikkat etmeli ve kuralları uygulamalısınız. Böylelikle en iyi sonuca ulaşmanız hayal olmaktan çıkacaktır.
Ayrıca:
- Parmak emme, uzun soluklu biberon veya emzik kullanımı, dil itimi, ağız solunumu gibi kötü alışkanlıkların sebep olduğu kemiksel ve dişsel sorunların önüne geçilir.
- Ortodonti ile dar ve geride kalmış üst çene kemiklerine yer açılır.
- Çocuklarınızın çenesi ve dişleri sağlıklı ve düzgün bir konumda büyür.
- Fiziksel görünümünü iyileştirir ve özgüvenini arttırır. Üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
- Üst ön dişlerin yanlış konumlanmasından meydana gelebilecek travmaların önüne geçer.
- Diş kırıklarını ve kayıplarını engeller.